Νεες Τεχνικες Φυσιοθεραπειας

 

Μέθοδος Mc Kenzie: Με αυτή τη μέθοδο αντιμετωπίζονται κυρίως παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (π.χ. αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία) αλλά και περιφερικών αρθρώσεων (π.χ. γόνατο, αγκώνας) . Η θεραπεία αυτών των παθήσεων βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή, στα συμπτώματά  του και σε μια σειρά από κινητικά τεστ που εφαρμόζονται από τον φυσικοθεραπευτή. Από την αξιολόγηση των προηγούμενων διαδικασιών βγαίνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης,  που περιλαμβάνει την εφαρμογή κάποιων τεχνικών από τον φυσικοθεραπευτή, καθώς επίσης και μια σειρά από εξατομικευμένες ασκήσεις (ανάλογα με την ηλικία και τα συμπτώματα του ασθενή) που κάνει ο ασθενής στο σπίτι. Η ενεργή συμμετοχή του ασθενή οδηγεί στη γρηγορότερη αποκατάστασή του, όπως επίσης και στην πρόληψη μελλοντικών υποτροπών.

Μέθοδος  Bobath : Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται παθήσεις που οφείλονται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος ενηλίκων, βρεφών, παιδιών (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική παράλυση, νόσος του Alzheimer ). Η μέθοδος αποσκοπεί στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που έχουν σχέση με την ισορροπία και την κινητικότητα του ασθενή, ώστε να μπορεί να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τις αποκλίσεις από τις φυσιολογικές κινητικές λειτουργίες και εφαρμόζει εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι στόχοι που θέτει ο φυσικοθεραπευτής με τον ασθενή και το πρόγραμμα θεραπείας που ακολουθείται, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενή, η σοβαρότητα της νευρολογικής πάθησης και η διάθεση του ασθενή.

Motor control ή κινητική επανεκπαίδευση: Επανεκπαίδευση της στάσης ή της κίνησης μέσω ειδικών ασκήσεων που εφαρμόζονται κυρίως μπροστά σε καθρέπτη, με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή (απτικά και οπτικά ερεθίσματα) ο ασθενής μαθαίνει πως να διορθώνει τη λάθος στάση ή κίνηση και να ελέγχει καλύτερα το μυικό του σύστημα για να το πετύχει (βλ.: Brain - Body Control)

Explain pain εκπαίδευση ασθενούς ως προς τον πόνο: Η έρευνες δείχνουν ότι σε ασθενείς με χρόνιο πόνο πετυχαίνουν άμεση μείωση των συμπτωμάτων όταν καταννοήσουν τους μηχανισμούς του πόνου,το γιατί πονάνε,γιατί ο πόνος δεν φεύγει και κυρίως καταλάβουν ότι ο πόνος δεν συνδέεται απαραίτητα με νέο τραυματισμό αλλά μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει ακόμη κι όταν ο αρχικός τραυματισμός έχει επουλωθεί!
 

Kinesiotape: Η μέθοδος  Kinesio Taping αποτελείται από αδιάβροχες-υποαλλεργικές κολλήτικές ταινίες (taping) και είναι μια τεχνική βοηθητική της αποκατάστασης. Είναι σχεδιασμένη να προκαλεί την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών επούλωσης του σώματος, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην ''υποστήριξη'' και σταθερότητα των μυών και των αρθρώσεων χωρίς να εμποδίζει την φυσιολογική κίνηση. Επίσης αποτελεί ένα διαρκές ερέθισμα στους μαλακούς ιστούς και μέσω αυτών στον εγκέφαλο και στο κέντρο ελέγχου της κίνησης (motor control area) βοηθώντας έτσι στη διατήρηση και επέκταση των θεραπευτικών τεχνικών!

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.