2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Θεραπεία της Ινομυαλγίας

Θεραπεία της ινομυαλγίας μέσω της άσκησης

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία της άσκησης στην ινομυαλγία. Όπως η ανασκόπηση ενός μεγάλου αριθμού ερευνών του οργανισμού Cochrane (οργανισμός που συλλέγει και αξιολογεί έρευνες για την αποτελεσματικότητα θεραπειών σε διάφορες παθήσεις,καταστάσεις κλπ) που αναφέρει τα εξής:


Η  μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση για 12 εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευημερία και σωματική λειτουργία.
- Τα προγράμματα ενδύναμωσης για 12 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες μειώσεις στον πόνο,στον αριθμό ευαίσθητων σημείων και την κατάθλιψη, και μεγάλη βελτίωση στη συνολική ευημερία.
http://www.cochrane.org/CD…/MUSKEL_exercise-for-fibromyalgia


Ενώ και οι ρευματολόγοι μέσω του EULAR (Eυρωπαικός οργανισμός κατά της ρευματοπάθειας) μετά από μελέτη των σχετικών ερευνών και μελετών αξιολόγησης της υπάρχουσας έρευνας συμφωνούν ότι η άσκηση είναι η μοναδική θεραπεία που έχει ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με Ινομυαλγία, επίσης υποστηρίζει ότι οι μελέτες που αφορούν στη φαρμακευτική βοήθεια μπορεί να υπερβάλουν ως προς την αποτελεσματικότητα τους.
Αυτό λοιπόν που προτείνουν είναι εξατομικευμένα και προσεκτικά συνδυασμένα προγράμματα άσκησης σε συνδυασμό με εκπαίδευση των ασθενών και ψυχολογική υποστήριξη όπου χρειάζεται! http://www.medpagetoday.com/Rheumatology/Fibromyalgia/59220


Εκπαίδευση των ασθενών εννοούμε εκπαίδευση ως προς την αιτία και τη φυσιολογία του πόνου, το πώς και γιατί γίνεται χρόνιος και πως αντιμετωπίζεται. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι αυτού του είδους η εκπαίδευση των ασθενών βοηθάει στη σταδιακή μείωση του πόνου και συνίσταται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο σε μία ή και περισσότερες περιοχές του σώματος.


Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα παραπάνω λοιπόν προσφέρουμε προγράμματα άσκησης ατομικά ή σε γκρουπ 2-3 ατόμων σχεδιασμένα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή με ταυτόχρονη εκπαίδευση του ασθενή ως προς τον πόνο και την αντιμετώπιση του.
Τα εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης πέρα απ ’την αύξηση της αντοχής και της δύναμης στοχεύουν και στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ως προς τον έλεγχο των μυών και της κίνησης.

Ο εγκέφαλος μας έχει μία περιοχή (motor control area) η οποία ελέγχει αν πάσα στιγμή την κίνηση ή τη θέση του μέλους στο χώρο.
H επανεκπαίδευση αυτού του εγκεφαλικού κέντρου (motor control area) μέσω ασκήσεων προυποθέτει συνεχείς προτροπές και διορθώσεις και καθοδήγηση απ'τα χέρια του φυσικοθεραπευτή, βοηθάει επίσης η χρήση καθρέπτη για να έχει οπτική ανατροφοδότηση και να μπορεί ο ίδιος να διορθώσει τον εαυτό του αλλά και να συνηδητοποιήσει τι κάνει λάθος.
Η ΄΄διόρθωση΄΄ λοιπόν της στάσης και της κίνησης βοηθάει στη μείωση των φορτίων στις αρθρώσεις και τους μυς άρα οδηγεί σταδιακά και σε μείωση του πόνου!

 

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

Search