2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

 Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης οσφυοϊσχιαλγίας στον άνθρωπο.

Τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από δισκοκήλη τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει επιδημικές αναλογίες.

Η έλλειψη της σωματικής άσκησης,  το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς επίσης και η κληρονομικότητα αποτελούν αιτίες πρόκλησης του προβλήματος.Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη ή δισκοπάθεια) συμβαίνει όταν ο ινώδης δακτύλιος ραγίζει και ανοίγει, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό τον πηκτοειδή πυρήνα να εξέρθει προς τις ρίζα του νεύρου.

Η επαφή αυτή δημιουργεί συνθήκες φλεγμονής του νεύρου προκαλώντας οσφυαλγία (τοπικό άλγος στην οσφυϊκή χώρα ή και άλγος που αντανακλά στο κάτω άκρο του ασθενή ή αλλιώς ισχιαλγία.
Καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία το ίδιο παθαίνουν και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι . Η αφυδάτωση που επέρχεται στον πυρήνα με το πέρας του χρόνου έχει ως συνέπεια την εκφύλιση του δίσκου ό οποίος είναι πιο επιρρεπής στο να υποστεί ρήξη και να προκληθεί έτσι κήλη.

Η λανθασμένη άρση βάρους αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η χρήση της μέσης για να επιτευχθεί το σήκωμα των βαρών και όχι των κάτω άκρων δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης εξαιρετικά μεγάλων πιέσεων στον δίσκο τέτοιες που εν τέλει προκαλούν κήλη.

Image

Επίσης το σήκωμα των βαρών, ακόμα και ελαφρών, τα οποία βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το σώμα δημιουργεί προϋποθέσεις κήλης.

Το αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία), αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα διότι η σπονδυλική στήλη εξαναγκάζεται να σηκώνει βάρος πολλές φορές που ξεπερνά τις μηχανικές αντοχές του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η έλλειψη σωματικής άσκησης δημιουργούν ένα μυϊκό σύστημα αδύναμο πέριξ την σπονδυλικής στήλης (κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες). Το ζεύγος των μυϊκών ομάδων αυτών αποτελεί ουσιαστικά την φυσική ζώνη προστασίας της σπονδυλικής στήλης.

Η καθιστική θέση επιβαρύνει τη οσφυική μοίρα περισσότερο από κάθε άλλη στάση του σώματος. Πολλά επαγγέλματα ή συνήθειες επιβάλλουν πολλές ώρες καθιστικής θέσης με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της μέσης.

Η μεγάλη πλειοψηφία που φτάνει το 90-95% των ανθρώπων που πάσχουν από κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, θεραπεύονται με συντηρητική αγωγή και όχι χειρουργική θεραπεία.

 
                                                                  Θεραπεία της κήλης ή δισκοπάθειας :

Η διαδεδομένη χρήση μηχανημάτων χωρίς να συνοδεύεται από καλή εξέταση και αξιολόγηση ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για αυτό παγκοσμίως η φυσικοθεραπεία κατευθύνεται στην εξειδικευμένη αξιολόγηση  μέσω manual therapy , μέσω της μεθόδου Mckenzie  και επιστημονικά αποδεδειγμένων δοκιμασιών και τεχνικών θεραπείας και αποκατάστασης με χρήση μηχανημάτων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να έχει αποτέλεσμα!


Μέθοδος McKenzie


Η μέθοδος McKenzie ή αλλιώς μηχανική διάγνωση και θεραπεία είναι μια μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.Η μηχανική διάγνωση και θεραπεία προσφέρει μέσα από μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εξέταση,μία θεραπεία η οποία είναι μοναδική για τον κάθε ασθενή.Η θεραπεία συνίσταται από απλές κινήσεις ή θέσεις (ασκήσεις) οι οποίες εκτελούνται απ' τον ίδιο τον ασθενή (αφού πρώτα τις εξηγήσει και τις δείξει ο φυσικοθεραπευτής).


Κάθε ασθενής κάνει τις δικές του ασκήσεις (δεν είναι κοινές για όλους) έτσι ώστε να συμμετέχει ο ίδιος στη θεραπεία του,να καταλάβει τι τον βοηθάει και τι τον κάνει χειρότερα .
Με την μέθοδο αυτή  μειώνεται η ανάγκη για ακριβές και/ή επεμβατικές διαδικασίες. Η έρευνα έχει καταδείξει ότι η αρχική διαδικασία αξιολόγησης κατά Mckenzie είναι τόσο αξιόπιστη όσο, τουλάχιστον, οι πολύ δαπανηρές διαγνωστικές απεικονιστικές εξέτάσεις στον καθορισμό της πηγής του προβλήματος, ενώ πολύ γρήγορα αναγνωρίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν θετικά από εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν στη Θεραπεία.

Να σημειωθεί τέλος, ότι πρόκειται για μια μέθοδο η οποία συνίσταται και θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία από πολλές έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλά πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα.

Manual therapy

H Δια των χειρών θεραπεία (τεχνικές χειροπρακτικής ή manual therapy στα αγγλικά) είναι τεχνικές θεραπείας από τα χέρια του φυσικοθεραπευτή με κινήσεις παθητικές, ή με τεχνικές στους μυς ,τένοντες κλπ , επίσης αναφέρεται στην δυνατότητα αναλυτικής αξιολόγησης των κινήσεων- θέσεων όπου πονάει ο ασθενής με σκοπό τον εντοπισμό της πηγής του πόνου. Αν πονάει δηλαδή λόγω πίεσης νεύρου , πίεση στον μεσοσπονδύλιο δίσκο , πόνος μυικός- από κάποιον σύνδεσμο -τένοντα κλπ. Ο σκοπός είναι να λύσουμε την αιτία προβλήματος και όχι να μειώσουμε απλά τον πόνο, επίσης ανάλογα με την αιτία του προβλήματος θα δώσουμε τις κατάλληλες συμβουλές στον ασθενή ώστε να μην έχει πρόβλημα και δίνουμε επίσης το ανάλογο ασκησιολόγιο!

Εξειδικευμένο ασκησιολόγιο

Ανάλογα με την παραπάνω αξιολόγηση και τον εντοπισμό του προβλήματος (ή προβλημάτων) που έχει ο ασθενής και λαμβάνοντας υπ'όψιν:

               1. το επίπεδο λειτουργίας και την φυσική κατάσταση του ασθενή

               2. την γενικότερη υγεία του ασθενή, αν έχει συνοδές παθήσεις (πχ Οστεοπόρωση, Διαβήτης κλπ)

               3. τον στόχο που έχει ο ασθενής και το επίπεδο λειτουργίας και φυσική κατάστασης που θέλει να φτάσει

               4.  τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο ασθενής

Δίνουμε στον ασθενή κάποιες ασκήσεις που δείχνουμε εμείς και εξηγούμε αναλυτικά ώστε να αρχικά να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και στην εξάλειψη του προβλήματος και στην συνέχεια να φτάσει στην πλήρη ίαση (όπου είναι έφικτό) να βοηθήσουμε το μυικό και υποστηρικτικό σύστημα της μέσης να αποκτήσει την δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία ώστε να μην ξαναπονέσει!

 

 

 

 

 

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

Search