2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Image

Με τον όρο Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα περιγράφουμε την παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού, στην πορεία του μέσα από το καρπιαίο σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή περιοχή του καρπού,η βάση και τα πλαινά μέρη του σωλήνα αποτελείται από τα μικρά οστά του καρπού, ενώ το ''ταβάνι'' του είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος (εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού, μέσα στο σωλήνα βρίσκονται  οι 9 τένοντες (των μυών) που κινούν τα δάκτυλα του χεριού, το μέσου νεύρο με την αρτηρία του. Συνήθως η παγίδευση του μέσου νεύρου προκαλείται λόγω οιδήματος στην περιοχή. Το οίδημα τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τενοντίτιδα ή τενοντοελυτρίτιδα, δηλαδή σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις, στους τένοντες των καμπτηρών μυών των δακτύλων σαν αποτέλεσμα υπερκόπωσης. Άλλες αιτίες είναι κάταγμα στην περιοχή με εξάρθρωση, μόλυνση, κάκωση του ίδιου του νεύρου κ.α..

Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών, ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές περισσότερη από τους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμου. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, ενώ άνθρωποι με διαβήτη ή άλλες μεταβολικές παθήσεις που επηρεάζουν άμεσα τα νεύρα είναι σε υψηλό κίνδυνο να το παρουσιάσουν.

Συγκεκριμένες απασχολήσεις που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού εμφανίζουν σχετικά υψηλή συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Αυτού του τύπου οι τραυματισμοί ονομάζονται «Σύνδρομα Υπέρχρησης», αφορούν τις γραμματείς που δακτυλογραφούν, αυτούς που ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (παρόλο που μελέτη της Mayo Clinic το 2001 έδειξε ότι αυτοί που απασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές περισσότερο από 7 ώρες την ημέρα δεν εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του συνδρόμου, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό), τους ταμίες, τους εργάτες σε γραμμές παραγωγής και τους μουσικούς.

Image

Στάδια του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα:

1ο ΣΤΑΔΙΟ  Ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα ή/και μυρμήγκιασμα σπανιότερα πόνο, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε περιόδους παρατεταμένης ακινησίας,όταν ξυπνήσει και κουνήσει τα δάχτυλα και το καρπό τα συμπτώματα φεύγουν.


2ο ΣΤΑΔΙΟ  Τα συμπτώματα εντείνονται τη νύχτα, έρχονται πιο γρήγορα και φεύγουν πιο δύσκολα,αρχίζει να μουδιάζει το χέρι και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3ο ΣΤΑΔΙΟ -> Σημαντική πίεση πάνω στο Μέσο Νεύρο με επιδείνωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πόνου με πιθανή μείωση της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων με αυτό το χέρι. Ο ασθενής αισθάνεται το χέρι βαρύ, ξένο, σε κάποιες περιπτώσεις  του πέφτουν πράγματα απ'τα χέρια.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διαφοροδιάγνωση μεταξύ της πίεσης του νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα ή της πίεσης της αντίστοιχης νευρικής ρίζας στον αυχένα (5η, 6η, 7η αυχενική ρίζα), καθώς πολλές φορές υπάρχει λάθος διάγνωση με αποτέλεσμα την αποτυχία στην θεραπεία!Είναι κάτι που συναντάμε συχνά στους ασθενείς και μπορεί να λυθεί με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού αλλά και μια σειρά κλινικών τεστ στον αυχένα και στον καρπό!

Οι έρευνες δείχνουν ότι η φυσικοθεραπεία αποτελούμενη από manual therapy (τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων) ή/και των μαλακών μορίων της περιοχής (μυς, δέρμα κλπ) σε συνδυασμό με κινητοποίηση - ολίσθηση του νευρικού ιστού έχουν πολύ καλά αποτελέσματα!Αν η φυσικοθεραπεία ξεκινήσει  στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο το 75% των ασθενών επανέρχονται χωρίς να χρειαστούν χειρουργείο.

 

H θεραπεία περιλαμβάνει συχνά νυχτερινό νάρθηκα καρπού ώστε να μένει η άρθρωση του καρπού σε μια τέτοια θέση όπου η πίεση μέσα στον καρπιαίο σωλήνα είναι ελάχιστη. Ενώ η φυσικοθεραπεία αρχικά τεχνικές χαλάρωσης των μυών-τενόντων που εμπλέκονται στον καρπιαίο σωλήνα ώστε να χαλαρώσουν και να ''ξεπρηστούν'' όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με τεχνικές κινητοποίησης των οστών του καρπού. Στην συνέχεια αφού έχει εξασφαλιστεί η μείωση της πίεσης στο νεύρο χρησιμοποιούμε τεχνικές κινητοποίησης (nerve gliding techniques) ώστε να επαναφέρουμε την φυσιολογική κινητικότητα του νεύρου που είναι απαραίτητη για την τροφικότητα του νευρικού ιστού και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργία του!

 

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

Search