2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Πολύ συχνά σε ανθρώπους που έχουν πιαστεί ή πιάνονται συχνά βρίσκουμε κάποιες μυικές ίνες (κάποια σημεία δηλαδή μέσα στους μύς) που είναι πιο σφιχτά και προκαλούν πόνο όταν τα πιέσεις.Πολλές φορές μπορεί να φαίνεται οτι είναι κάτι σαν ένα σκληρό ''μπαλάκι''. Αυτά είναι τα μυοπεριτινιακά σημεία ευαισθησίαςή Trigger Points στη διεθνή ορολογία.

Διάγνωση και θεραπεία μυοπεριτονιακών σημείων ευαισθησίας στους μυς
ή Trigger point therapy

Τι είναι τα Trigger Points ή Μυϊκά Σημεία Πυροδότησης Πόνου και πως δημιουργούνται;
Η πρώτη αναφορά στην διεθνή βιβλιογραφία της άποψης ότι οι μύες μπορεί να είναι η αιτία πόνου έγινε από την Dr Travell και τον D.G. Simons το 1983, εκφράζοντας μια ριζοσπαστική ιδέα για το Μυοσκελετικό Σύστημα.
Πολλοί πίστευαν και μερικοί ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι η αλλαγές στην δομή του σώματος, όπως είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, η φλεγμονή κάποιου νεύρου, οι τραυματισμοί αρθρώσεων κ.α., είναι οι μοναδικές χειροπιαστές αιτίες πόνου (Δομικό Μοντέλο). Αυτή η άποψη έρχεται σήμερα να αμφισβητηθεί κυρίως λόγω της αναποτελεσματικότητας να αντιμετωπισθούν με τον κλασσικό τρόπο κάποιες επώδυνες καταστάσεις.
Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει περισσότερους από 600 μύες. Η σύσπαση αυτών των μυών προκαλεί όλες τις κινήσεις του σώματος, όπως είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, κ.α.. Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από τις μυϊκές ίνες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να “κονταίνουν” κατά την διάρκεια της σύσπασης 30% με 40% του συνολικού μήκους τους. Οι μυϊκές ίνες αποτελούνται από πολλά ινίδια, που είναι κατασκευασμένα από δύο τύπους πρωτεϊνών την Ακτίνη και την Μυοσίνη, που στην ουσία προκαλούν την μυϊκή σύσπαση. Κατά την διάρκεια της σύσπασης οι μυϊκές ίνες γλιστρούν η μία πλάι στην άλλη, αντίθετα σε περίπτωση έλξης απομακρύνονται. Η βίαιη έλξη κατά συνέπεια η βίαιη απομάκρυνση προκαλεί αντίδραση βίαιης επαναφοράς. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει μικρό-τραυματισμό στις μυϊκές ίνες. Αυτός ο μικρό-τραυματισμός οδηγεί στην δημιουργία των Trigger Points.
Το σημείο πυροδότησης πόνου ή trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται σαν ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής και ελαττώνει την μυϊκή ισχύ. Αρκετές φορές μεταπηδάει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας μόνο περιορισμό της κινητικότητας και της μυϊκής ισχύος, αλλά μόλις οι συνθήκες το ευνοήσουν μετατρέπεται εκ νέου σε ενεργό (σ'αυτήν τη περίπτωση έχουμε τα γνωστά μας ''πιασίματα'' η ''ψύξεις'').

 
Trigger Points στον Στερνοκειδομαστοειδή μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω απ΄το μάτι,θαμπάδα στην όραση, πόνο στο αυτί,στα ούλα,στο λαιμό,πονοκέφαλο μέχρι και ναυτία-ζάλη (σημείο πίεσης αστεροειδούς γαγγλίου που βρίσκεται μέσα στη μάζα του μυός) κ.λ.π

Μπορεί η παρουσία trigger points να οδηγήσει σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες;
Πόνος ο οποίος επαναλαμβάνεται και δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις επηρεάζοντας την ποιότητα τα ζωής των ασθενών. Προκαλεί ψυχολογικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στο περιβάλλον του. Παρόλα αυτά όμως η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος μέσο της τεχνικής Manual Therapy μπορεί να βγάλει τον ασθενή από αυτήν την δυσάρεστη θέση, ακριβώς γιατί τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα ενιαίο σύνολο με ψυχοσωματική διάσταση.

Διάγνωση.
Η διάγνωση βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια:
ΟΥΣΙΩΔΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
>Λεπτομερές ιστορικό.
>Ψηλάφηση του μυός.
1. Αναζήτηση του επώδυνου σημείου.
2. Αναπαραγωγή του πόνου και επιβεβαίωση από τον ασθενή .
3. Πρόκληση πόνου στο τελικό όριο της κίνησης.
4.Το λεγόμενο ''normal twich responce''- πυροδότηση τοπικού μυικού σπασμού η αίσθηση δηλαδή ότι το επώδυνο σημείο ΄΄αναπηδάει μόλις το πιέσεις΄΄

Θεραπεία.
ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ:
Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση με ελαφρά κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο του TPs για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. Η Dr Travell ονόμασε αυτήν την τεχνική “Ισχαιμική Πίεση” γιατί κατά την εφαρμογή το σημείο γίνεται λευκό λόγω της απομάκρυνσης του αίματος, ενώ με την απελευθέρωση της πίεσης κόκκινο λόγω της βίαιης επαναφοράς του αίματος. Η τεχνική επαναλαμβάνεται για 3- 5 φορές ανάλογα με την κρίση του θεραπευτή. Στην συνέχεια εφαρμόζονται διατάσεις στον μυ ώστε να τον επαναφέρουμε στο σωστό μήκος και να αποκτήσει σταδιακά την φυσιολογική του ελαστικότητα.Θα πρέπει να προειδοποιήσουμε τον ασθενή ότι για τις επόμενες 24 ώρες το(α) σημεία που πιέσαμε ενδέχεται να είναι επώδυνα κι ότι αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση μετά το 24ωρο ο πόνος (και αυτός που προυπήρχε) μειώνεται εντυπωσιακά.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μην ξαναδημιουργηθεί το Trigger point να διορθώσουμε την αιτία που δημιουργήθηκε δηλαδή να διορθώσουμε την στάση και πολλές φορές την κίνηση του ασθενούς και να επαναφέρουμε την μυική ισορροπία στην περιοχή.

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

Search